Vannscooter reddet Kite-surfer i Moss

0
3560
Vannscooter Norge Kite surfer reddet
Cuu Van Duong hjalp til med å sikre den lite samarbeidsvillige Kiten til sin venn Toan Tri Vo. Tommelen opp for vannscooter fra oss begge sier Duong til VSN. Foto: Privat

Vannscooter turen tok en dramatisk vending fra søndagstur til redningsaksjon.

Richard Herheim og kameraten Simen Svendsen reddet en person i problemer på sin tur fra Horten til Moss søndag formiddag. Dagen som skulle vært en rolig tur over fjorden skiftet raskt tempo da de fikk øye på to surfere på brett og Kite i problemer like i nærheten av Moss. Heldigvis resulterte guttenes snarrådighet i at alt gikk bra til slutt.

KaiRo
Redningsskøyta kunne ligge til ro i dag takket være rask reaksjon fra vannscooter entusiastene. Foto: Privat 

Ricard fortalte på telefon litt om dagens opplevelse.

På vei hjem til Moss etter en tur i Horten, nærmer vi oss en gruppe med Kitere, det ser ut som 2 av disse har problemer med kitene. Den ene personen har retning mot land og den andre har retning mot ferjeleie til Bastøfosen.

Vi kjører sakte innover mot kanalen (800 meter fra kanal munningen) der ser vi et kort surfebrett liggende i vannet. Vi tar en kjapp avgjørelse om at vi plukker det opp for å levere det tilbake til eier. Vi ser etter første kiter som har nå kommet seg mot land, og fokuserer så på kiter nummer 2. Han har stø kurs mot nordlige delen av ferjeleiet, og vi kjører sakte mot ham og da vi kommer nærmere finner vi ut at det er hans surfebrett vi har funnet og at han ikke klarer å styre kiten.

Vi tilbyr han hjelp med å hente kiten da vi ser at han er tydelig sliten og virker som han har gitt opp å få kontroll på den, han blir bare blåst nærmere og nærmere kaien. Bølger rundt en meter på det høyeste og 10 m/s vind gjorde ikke situasjonen enklere. Da vi til slutt får kiteren opp på vannscooteren er det ca. 300 meter fra ferjene, da slipper han kiten for å ikke bli dratt av scooteren igjen.

Etter å ha fått samlet oss bestemmer  vi oss for å plukke opp kiten om det er mulig. Da vi får tak i den igjen og har full kontroll er det snaue 100 meter til nærmeste Bastøfosen ferje, vi foreslår at kiteren løsner lufte ventilen på den oppblåsbare kiten, så vi kan få pakket den ned. Da vi får den opp på vannscooteren, med alle liner og bøyler, er vi i underkant av 100 meter fra ferjekaien, og vi kunne da se ned kanalen i Moss. Situasjonen er etter mye strev under kontroll og vi kommer oss trygt vekk fra land. I ettertid ser vi at vannscooterens vannjet ga oss en stor fordel i dag, å ha havnet i denne situasjonen med ett vindfang av en båt, med propell stikkende ned i vannet hadde raskt gjort situasjonen mye skumlere. Det er fordeler og ulemper med alle fartøy sier Richard Herheim.

Vi kjører så opp med kiteren til dit hvor de andre har «camp», nedenfor Strandpromenaden sør for Sørli Båthavn. Kiteren var ekstremt takknemlig for at vi hjalp han med kiten, og var synlig sliten i det han gikk av scooteren og ned i vannet. Vi fikk dessverre ikke navnet på kiteren der og da, men håper alt står bra til. Kanskje ikke årets største redningsaksjon, men det var dramatisk nok å stå midt i det da det sto på. Jeg håper og regner med vi dag har gjort nok en av landets «myke» brukere av vannet positiv til vannscooter i dag, avslutter Svendsen med ett smil.

VSN har snakket med surferen som kom seg i land på egenhånd. Duong påpeker at de flere ganger etter at de var kommet i land, snakket om at dette burde være en sak som viser at vannscooter er ett fartøy som kan brukes til langt mer enn lek. Vi i kite miljøet har registrert den ufortjente negative holdningen til vannscootere, og synes det er synd at vannscooter og vannsport generelt får så mye negativ omtale av enkelte høyrøstede motstandere. Som i dette tilfellet der været og vinden brått skiftet retning, var det til stor hjelp og for både kiter og kite trygt tilbake til land uten å risikere skade på hverken mennesker eller utstyr. Sjøen er til for alle og bør brukes av alle, også vannscooter.

 

Annonse: Horten Vannscooterutleie

 

 

 

.